27 Temmuz 2013 Cumartesi

BİNBİRDELİK OTU

BİNBİRDELİK OTU

(Hypericum perforatum)

Binbirdelik otu, Kılıç otu, Mayasıl otu ve Koyunkıran olarak da bilinir, sarı kantarongiller  familyasına dahil bir bitki türüdür.

Anadolu’da yaygın olarak yetişen binbirdelik otunun kullanımı oldukça yaygındır. Kırmızı, sarı, mavi ve nadiren beyaz çiçekli çeşitleri vardır. Hekimlikte sarı çiçekli olanları tercih edilir. Yaprakları karşılıklı ve sapsızdır. Çiçekleri parlak sarı renklidir. Çoğunlukta acı olan kökleri kullanılır. Yaz aylarında toplanıp, kurutulur.

İçeriğinde; uçucu yağ, tanen, acı maddeler, A ve C vitaminleri, reçine, pektin, kolin, zamk, ksantonlar, psödohiperisin, hiperforin, biapigeninler, proantosiyanidinler, ksantonlar, steroller, hypelin isimli sarı renk boya maddesi ve hyperisin isimli kırmızı renk boya maddesi vardır.

Binbirdelik otunun faydaları

İştah açar. İdrar ve balgam söktürücüdür. Sinirleri yatıştırır. Spazm çözücüdür. Düzenli ve uzun süreli kullanımlarda depresyon, sıkıntı ve çocuklarda gece altını ıslatma gibi şikayetlerde faydalı olmaktadır.
Hafif uyku vericidir. Mikrop öldürücü etkisi ile yaraların temizlenmesinde kullanılabilir. Ayrıca, bağırsak solucanlarını düşürmeye yardımcı olur. İltihap gidericidir. Ülser tedavisinde yararlıdır. Adet sancılarını azaltır.

Binbirdelik otu nasıl kullanılır

Kuru yapraklar kaynatılarak çayı yapılabileceği gibi binbirdelik otunu zeytinyağının içinde 1-2 hafta beklettikten sonra elde edilen sıvı süzülerek haricen de kullanılabilir.

Binbirdelik otu çayı

Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış bitki, orta boy bir su bardağı dolu su soğuk suya eklenir, hafif ısıda kaynama derecesine kadar ısıtılır, üstü kapalı olarak 4-5 dakika demlendirilir  ve süzülür. Günde 2-3 bardak taze demlenmiş kantaron çayı, aç karnına veya öğün aralarında, soğutulmadan içilir. Bu çay, yara tedavisinde de dıştan yıkama veya kompres biçiminde kullanılır.

BİR SONRAKİ MAKALEMİZ: Boğan otu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder