AYI ÜZÜMÜ
(Vaccinium arctostaphylos)
Ayı üzümü ; Boyu 25-30 cm.ye kadar uzayabilen, kışın yapraklarını dökmeyip devamlı yeşil kalabilen, çalı türü bir bitkidir.Kuru taşlıklı ve kayalıklı alanlarda, kuru iğneli yapraklı orman ve yüksek dağlarda yetişir.
Çiçekler beyaz veya pembe, çiçek demetleri sap uçlarında salkım olarak bulunur.
Meyveleri ise kırmızı, kuru etli, 3-7 çekirdekli çiçektir. Yapraklar çiçek açma zamanında (Mayıs-Haziran aylarında) toplanır.Tepe dallar kesilir, sonra gölgede kurutulur.Kuru yaprakların üst yüzü koyu yeşil, alt yüzü-soluk pembe, kokusuz, acı ve buruk tattadır.
İçeriğinde ; arbutin, sepi maddeler, gal asidi, galotanin, elagasidi, elagtaneni, serbest hidrohinon, uvaol, hiperozid, kversetin, kinin ve karıca asidi ve az miktarda eterik yağ bulunmaktadır.
Ayı üzümünün faydaları
Mikrop öldürücü etkisi ile özellikle idrar yollarındaki mikropları öldürerek başta mesane ve böbrek iltihapları olmak üzere idrar yolu hastalıklarına karşı faydalı olur. Aynı zamanda kabız edicidir. Gece altını ıslatmayı önlemeye yardımcı olur. Kanı temizler.
Kolesterolü düşürür ve kalp krizi riskini azaltır.
Ayı üzümü ; mesane ve böbreklerin iltihabı, böbreklerde kum ve taş, kanlı işeme, alttan kaçırma, su toplama, şeker hastalığı, beyaz akıntı, böbrek veremi, gayri iradi meni akması sıkıntılarında kullanılır.
Ayı üzümü nasıl kullanılır
Ayı üzümü çayı
Kurıtulmuş yapraklardan 1 çorba kaşığı 0,5 lt. suda 10 dakika kaynatılır, süzüldükten sonra, günde 4 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı alınır.
Hafif mikrop öldürücü etkisinden dolayı haricen yaraları temizlemekte de kullanılabilir. Uzun süreli ve yüksek miktarlarda kullanılması zararlı olabilir. Ayrıca, hamilelik ve emzir dönemi ile 2 yaşın altındaki çocuklarda kullanılması tavsiye edilmez.
BİR SONRAKİ MAKALE: Aylandız ağacı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder