Bahar otu
Bahar otu (Primula officinalis): Bahar Çiçeği 10 – 30 cm boylarında, sarı renkte çiçekler açan, çok yıllık, otsu bir bitkidir. Ayı Kulağı ve çuha çiçeği, Gelin gülü, Suçiçeği, Tutça, Evvel bahar otu, Felç otu adlarıyla da bilinir. Bünyesindeki GLA, omega 6, omega 9, potasyum, magnezyum ve çinko sayesinde bitkinin tedavi edici gücü ortaya çıkmaktadır.
Ayrıca, flavon glikozitleri, şekerler ve uçucu yağı içerir. Tarla ve bahçelerde tüm otlardan önce çıkar. Bahar Çiçeği 10 – 30 cm boylarında, sarı renkte çiçekler açan, çok yıllık, otsu bir bitkidir. Ayı Kulağı ve çuha çiçeği adlarıyla da bilinir. İçerdiği en önemli madde saponindir. Ayrıca, flavon glikozitleri, şekerler ve uçucu yağ (Çuha çiçeği yağı) içerir.
Bahar Otu Faydaları
Bahar otu genelde uykusuzluk için birebirdir. Göğüs yumuşatıcı ve balgam sökücü özellikleri ile tanınan bir bitkidir.Ateş düşürücü ve terletici özellikleri de olan çuha bitkisi; aynı zamanda kabızlık gidericidir.
Ayak tabanı yanan kişilerce tercih edilmekte ve çözüm olmaktadır. Bahar otu kanı temizleme özelliği vardır. Kan içerisinde bulunan zararlı maddeleri yok eder.
Romatizma ve gut hastalıkları üzerinde etkilidir. Kesin çözümler için uzun vadede yani istikrarı korumak ve zamanında alım önemli yer tutar. Çünkü etkisini sürekli kullanımda daha iyi gösterir.
En etkili olduğu rahatsızlıklardan biri eklem ağrılarıdır. Bu ağrılarda düzenli kullanıldıkları zaman kesin çözüm teşkil ederler.
Astım,bronşit,zatürre ve boğmaca rahatsızlıklarına çözümdür. Migren dindirici özelliği olan Çuha çiçeği; ayrıca asabiyeti dindirir. Kalp kası rahatsızlıklarında da kullanılır. Bunların dışında ödem ve felç rahatsızlıklarında da sıkça kullanılan bir bitki türüdür. Solunum yollarında da kullanılabilir. Çuha çiçeği; çıban tedavisi için de sıkça başvurulan bir bitkidir. Çıban tedavisi için çuha çiçeği merhem haline getirilir, bir bez yardımıyla çıbanın üzerine sarılır. Sık sık değiştirilerek kısa bir tedavi uygulanır.
Bahar Otu Nasıl Kullanılır
Bahar Otu Çayı
Bir su bardağına 5-6 gram ince kökü bırakılır.10-15 dakika kadar kaynatılır ve günde 2-3 bardak içilir. Göz hastalıklarında da etkilidir. Bu tür rahatsızlıklar için çiçekler iyice haşlanır ve suyla beraber gözlere pansuman yapılır. Ya da toz haline getirilir ve gözlere sürme olarak çekilir.
Bahar otu, taze otun öz suyunu çıkarıp yumurta akıyla tadfiye ettikten sonra içine yeteri kadar şeker katılır. Bu karışım bir müddet kaynatılıp kullanılırsa, karaciğerde olan yaraları iyileştirir. Bahar otunun yaprakları dövülüp, vücuttaki şişliklerin üzerine ugulanır.
Otun yaprağı salatası gibi yenilir. Çiçeği kaynatılıp içilir. Hem kendisi, hemde çiçeğinden elde edilen yağı ve bitkinin kökü ve yaprakları şifa olma yeteneğindedir.
Bahar otu toplandığı zamana göre faydalı olabilmektedir. Bu nedenle bitkinin kök ve çiçekleri farklı zamanlarda toplanır.Kökleri ilk bahar ve son baharda toplanırken; çiçekleri ise Nisan ve Mayıs aylarında kullanılır.
Bahar Otu Kürü
Taze otun öz suyunu çıkarıp yumurta akıyla karıştırıldıktan sonra içine bir miktar kadar şeker katılır. Bu karışım bir müddet kaynatılıp kullanılırsa, karaciğerde olan yaraları iyileştirir. Bahar otunun yaprakları dövülüp, vücuttaki şişlerin üzerine uygulanır. Otun yaprağı salatası gibi yenilir. Çiçeği kaynatılıp içilir.
BİR SONRAKİ MAKALE: Bit otu
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder