8 Ağustos 2013 Perşembe

ÇOBAN ÜZÜMÜ

ÇOBAN ÜZÜMÜ

Çoban Üzümü,  Yeşilimsi renklerde çiçekler açan, meyveleri koyu kırmızı olan, ortalama 30 cm boyunda bir bitkidir. Meyvesi çeşitli meyve asitleri, A ve C vitaminleri ile pektin, tanen, şekerler ve boya maddesi içerir.

Yaprakları ise tanen, arbutin ve hydrochinon barındırır. Orta Avrupa ve Kuzey Anadolu dağları ve ormanlarında bulunur. Meyve ve yaprakları olgunlaştıktan sonra kurutulur.

Bitkinin dalları, 1-3 cm uzunluk ve 1-2 cm genişlikteki kenarları dişli, yumurtamsı, küçük yapraklarla donanmıştır. Küçük çiçekleri soluk yeşilimsi-pembedir; bunlar yerlerini, temmuz-ağustos aylarında, olgunlaşan, bezelye biçimindeki koyu kırmızı meyvelere bırakırlar. bu meyvelerden pasta, reçel, şerbet, şurup, içki yapılır.

 Çoban üzümünün faydaları

Kabız yapıcı ve haricen hafif mikrop öldürücü etkisi vardır. Bu etkiyi kolayca bakteri içine girebilen tamamen öldürmese bile büyümesini durduran mavi boya maddesi yapmaktadır. Bu etki ishal tedavisinde ek fayda sağlamaktadır.

Bu özellikleriyle yaz ishallerinde hatta dizanteri de şaşırtıcı olarak fayda sağlamaktadır. İshal tedavisinde çoban üzümü suyu tatlandırılman içilmelidir. Aynı zamanda ishallerde görülen bulantıyı da ortadan kaldırır.

Çoban üzümü nasıl kullanılır

Çoban üzümü çayı

Meyveleri yenebileceği gibi yaprakları kaynatılarak çayı hazırlanabilir. Kan şekeri düşürücü etki için: 1 çay kaşığı çoban üzümü1 bardak suda kaynatılır.

Gün içinde bir kez içilir. Çok uzun süre kullanılmamalıdır, içeriğindeki bazı maddelerin birikmesiyle zehirlenmeye sebep olabilir.

İshal için: 3 çorba kaşığı kurutulmuş çoban üzümü 0.5 lt. suda 10 dak. kaynatılır ve günde 4 kez 1 bardak içilir. Aynı sıvı ağız ve boğazın mikrobik hastalıklarında gargar olarak da uygulanabilir.

SIRADAKİ MAKALEMİZ :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder